Verbindende / Geweldloze Communicatie workshops en trainingen

Verbindende (Geweldloze) Communicatie, lezingen, open
en in company trainingen  

Wil je eerst informatie? Kom naar een van de informatiebijeenkomsten op vrijdagen 22-3, 17-5 , 27-9, 22-11 van 16:00 – 18:00 in Zutphen, Pakhuis Noorderhaven, Noorderhavenstraat 49, vlakbij het station. Kosten: part € 15,– zzp: 25,– bedrijf: 40,– Geef je op bij mij: hestermacrander@gmail.com
of bij welkom@vinecoaching.nl

Ik ben gecertificeerd trainer in Verbindende Communicatie, en aangesloten bij het CNVC: www.cnvc.org Ik ben voorzitter van de Nederlandse GC-kring: www.geweldlozecommunicatie.org. 
Per 1-1-2019 werk ik intensief samen met Vine, Instituut voor Verbindende Communicatie

Verbindende , ofwel Geweldloze, Communicatie draagt bij aan het oplossen van conflicten, het vinden van goede oplossingen, het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het nemen van zorg voor zichzelf. Dit kan in alle relatie-vormen toegepast worden: de relatie tot jezelf, je familie, collega’s, vrienden, partners. Het is tevens een manier om leiderschip te ontwikkelen en toe te passen, waarin je het meeste uit mensen haalt.
Verbindende Communicatie toepassen geeft primair emotionele veiligheid, zodat iedereen gehoord kan worden en de communicatie open wordt. Het is een vorm van levenskunst, in essentie een levenshouding, waarin mensen leren met ‘empathie’ naar zichzelf en anderen te kijken. Empathie is niet meeleven, ook niet toegeven, maar erkennen wat er bij jezelf en de ander aan de hand is.
You don’t have to be brilliant. It’s enough to become progressively less stupid…’ (Marshall Rosenberg)
Kiezen voor verandering
Verbindende Communicatie reikt dus verder dan tactisch communiceren. Het gaat om een houding: als je minder vanuit triggers reageert, meer vanuit innerlijke rust en zelfverbinding met jouw behoeften, dan heeft dat direct invloed op de kwaliteit van jouw leven, je contacten met anderen en je werk. Aanvallend of defensief gedrag kun je veranderen in inzicht en acceptatie van verschillen. Gelijkwaardigheid en afstemming leiden  tot betere samenwerking.

De essentie
De basis van Verbindende Communicatie is zelfverbinding (bewustzijn) en het nemen van verantwoordelijkheid voor wat jij nodig hebt. Vanuit erkenning van de behoeften van jezelf en anderen ga je op zoek naar manieren om ieders behoeften / waarden / drijfveren te vervullen, zonder jezelf of de ander (of de planeet) ‘geweld’ aan te doen. Win, win, win!

Er zijn methodes waarin dezelfde aspecten voorkomen, echter: geen enkele methode stelt de behoeften zo nadrukkelijk centraal. Dat geeft  verdieping, die Verbindende Communicatie tot zo’n rijke aanpak maakt. Zie hier een column.

De basis bestaat uit: Introductietraining, Verdieping 1 en Verdieping 2, in totaal zes dagen. Uiteraard kun je ervoor kiezen niet alles te doen. In twee dagen krijg je een introductie op Verbindende Communicatie en leer je de essentie kennen. Waarnemen scheiden van oordelen, gevoelens herkennen en zien als signaal van behoeften, behoeften herkennen en erkennen, strategieën kunnen vinden, verzoeken doen. In de Verdieping gaan we aan het werk met wat empathie is, wat het niet is, wat het doet en hoe je het inzet. In Verdieping 2 wordt er meer naar keuze gewerkt. Zie hiervoor ook de thematweedaagsen die ik samen met Helmie Willems geef, of zie Verdieping 2 bij Vine in Doorn.

verbindende communicatieTrainingsstijl: Mijn trainingen zijn veel ‘zelf doen’ in wisselende duo’s of groepjes. Ik sta in mijn aanpak bekend om: humor, veiligheid, concreetheid.
Neem contact met mij op als je wilt overleggen of het iets voor je is,
06 – 533 754 23, of schrijf je in:  hestermacrander@gmail.com

Introductiecursus: In deze basistweedaagse leer je alle basisprincipes van Verbindende Communicatie: een sterkere verbinding met jezelf – met jouw behoeftes, hoe om te gaan met emoties, verantwoordelijkheid nemen voor wat jij nodig hebt, jezelf eerlijk uitspreken en luisteren naar de ander. Hoe kan je komen tot oplossingen die voor beiden goed zijn? Dit doen we door stukjes theorie af te wisselen met allerlei oefeningen.
Een introductiecursus duurt twee dagen, of zes avonden. Het komend seizoen geef ik de basis op de volgende data:

* Donderdag 25 en vrijdag 26 april, Pakhuis Noorderhaven te Zutphen
* Zaterdag 25 mei en zondag 26 mei, De Studio, Arnhem
* Vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus. De Studio, Arnhem
* Donderdag 29 en vrijdag 30 augustus, Pakhuis Noorderhaven te Zutphen
* Donderdag 24 en vrijdag 25 oktober, Pakhuis Noorderhaven te Zutphen

Locatie Arnhem: 
Studio Coehoorn, Coehoornstraat 60 (loopafstand Arnhem-Centraal).
Locatie Zutphen: Pakhuis Noorderhaven, Noorderhavenstraat 49, Zutphen (loopafstand station Zutphen)
Trainingsdagen zijn van 10:00 tot ca 17:00 / 17:30

Oefengroep:
Na een basiscursus (ook bij een andere trainer) ben je welkom in de oefengroep. Momenteel is het om de twee weken in Arnhem op de maandagavond van 19:30 – 21:15 . Kosten: vrijwillige bijdrage: 5,– voor de ruimte en koffie/thee. Je hoeft niet vast te leggen dat je komt.
In Zutphen zet ik een oefengroep op, deze start in mei 2019. Frequentie en tijdstip nog niet bekend.
Als je wil deelnemen: neem even contact op met mij.

Extra thematrainingen, open voor iedereen, ook als je de basis niet gedaan hebt:

5  & 26 juni, woensdagen. Verbindend Leiderschap.
Hoe ben je een leider op een manier dat mensen er blij mee zijn? Hoe pak je deze rol op een zodanige manier op dat je geen angst creëert, maar medewerking? Wat doet leidinggevende zijn met jou? Super-interessant! Deze training geef ik samen met Helmie Willems.  Zie deze link 

13 – 14 juni.
Verbindende Communicatie en Creativiteit.
Jezelf uitdrukken is een groot verlangen van mensen, evenals ‘jezelf zijn’. In deze tweedaagse verbind je je helemaal met wat er van binnen leeft, alles mag er zijn. Van daaruit gaan we scheppen, in beeld, taal en spel. Het wezen van kunst is jezelf uitdrukken!

Verdieping 1 : Deze algemene verdieping duurt ook twee dagen en is hoofdzakelijk gericht op empathie, wat het is en niet is, wat het doet en hoe je het inzet. Het gaat nu meer om het toepassen van Verbindende Communicatie, bijvoorbeeld in lastige gesprekken, zoals nee-zeggen, boosheid opvangen, onderhandelen, feedback geven en ontvangen. We gaan oefenen met allerlei situaties en de principes die je kent uit de introductie toepassen.
Zaterdag 6 en zondag 7 april, Arnhem
Zondag 16 en maandag 17 juni, Arnhem

Verdieping 2: Verdieping 2 bij Vine in Doorn. Of kies een training uit een van de thematweedaagsen van het verdiepingsjaartraject, zie deze pagina.

Kosten.
Per tweedaagse Arnhem:  particulier: 245,00 zzp’ers: 395,00, bedrijf: 550,00 Dit is incl btw, koffie/thee, map, excl. lunch.
Per tweedaagse Zutphen, in samenwerking met Vine, Instituut voor Verbindende Communicatie. Kosten zijn hoger, want de huur van de ruimte is meer, dus meer luxe, en je krijgt een prima lunch!
Part: € 295, ZZP: € 445 Bedrijf: € 590, all-in met lunch, incl btw.
Ik sta altijd open voor overleg wat betreft de betaling, want ik wil dat dit voor iedereen bereikbaar is. 

Workshops In Company. Zorg, onderwijs, overheid. Ook profit-sector. Overal waar mensen met mensen werken.

Bedrijfsmatige trainingen zijn bijvoorbeeld:
* Assertiviteitstrainingen (“Nee’-zeggen is duidelijk maken waar je ‘ja’ tegen zegt),
* Feedforwardtrainingen (positief gericht vanuit het nu),
* Leiderschapstrainingen (Bijv. in gespreksvoering: verzuim, POP, functioneringsgesprekken.)
* Burn-out preventie. (Weten wat je nodig hebt om goed te functioneren.)
* En meer…

Voor onderwijs is het vrijgesteld van btw, wegens mijn CRKBO-verklaring.