Biografie

Biografie Hester Macrander

Ik ben opgeleid als theaterregisseur, theaterdocent en docent Nederlands. Tevens ben ik gecertificeerd trainer in Verbindende  (Geweldloze) Communicatie.

Van 1991 tot 2004 ben ik professioneel cabaretier geweest op de Nederlandse podia. Daarnaast gaf ik workshops en schreef ik vele columns en artikelen. Acht jaar lang had ik een vaste column op de KRO-radio. Daarna had ik ca. tien jaar een vaste column in De Gelderlander tot ca. 2010. Daarnaast schreef en schrijf ik in diverse media columns en opiniërende artikelen.

Na 2004 ben ik hoofdzakelijk werkzaam geweest als dagvoorzitter en/of discussieleider op congressen & symposia. Ook (of in combinatie daarmee) verzorgde ik entertainment op maat, vaak in combinatie met het dagvoorzitterschap.

Sinds 2008 maakte ik ook weer een een paar cabaretprogramma’s, samen met muzikante Elke Jansen. Wij spelen nu alleen voor gelegenheden ‘Het zijn de kleine dingen’.

Ik heb altijd workshops gegeven, en doe dat nog, op het gebied van kleinkunst, creatief schrijven en presenteren. In de zomer geef ik creatieve workshopweken. Presentatievaardigheden is een specialisatie van mij waar ik in het bedrijfsleven veel voor gevraagd wordt. Ook geef ik trainingen ‘Effectieve zakelijke communicatie’.

In 2011 ben ik gestart met een opleiding in trainerschap in de Verbindende Communicatie. Daar ben ik inmiddels gecertificeerd trainer in, wat een traject is van 3-5 jaar. Ik geef daar nu vele trainingen in en lezingen over. Ik heb een boek vertaald over Verbindende Communicatie in Mediation.

In 2018 heb ik met collega’s Stephanie Hulshof en Harry Heijblok een groep opgericht: En Toen, Theater en Training. Wij geven een interactieve voorstelling, of  spelen losse acts en geven trainingen over omgaan met verlies en rouw: ‘Waar was je nou?’

Sinds 2018 werk ik als docent-trainer (opleider) bij Instituut Mentoris als opleider van zij-instromers voor het mbo en hbo.

Mijn hoofdactiviteit (2019) is het geven van entertainende lezingen en trainingen in Verbindende Communicatie.