Uitvaartspreker, hoe werkt het?

Wat is het voordeel van een uitvaartspreker in de arm nemen?

Waarom? De familie kan mij direct benaderen, dat hoeft niet via de uitvaartondernemer te gaan (kan wel). Ik werk met een paar uitvaartondernemers samen, maar feitelijk sta ik op mezelf hierin. Waar het om gaat is dat de familie de rust heeft om stil te staan bij het afscheid in plaats van bezig te moeten zijn met allerlei zaken. De uitvaartondernemer regelt de praktische zaken, ik de inhoud en vorm van de bijeenkomst.

Wat? Als de familie belt, is er doorgaans maar een kleine week om alles te regelen. Dus bij voorkeur kom ik de volgende dag langs. Dit gesprek is uitermate belangrijk. Met hfoto zaalet aanwezige verdriet kan ik goed omgaan: ik raak zelf niet van streek, maar ben wel geheel betrokken. Mijn kennis van communicatie is hierin ondersteunend.

Soms is er in een familie te veel verdriet om zelf het woord te kunnen voeren, dan doe ik dat geheel. Vaker wil men een mengvorm: ik doe de raamvertelling en enkele nabestaanden verzorgen hun bijdrage, afgewisseld met muziek. Alles wordt door mij aangekondigd, ik voer de eindregie en doe de tijdbewaking.

Wie doet wat is een belangrijk onderdeel. Het kan helpen dat ik erbij ben om dit met elkaar uit te vogelen. Binnen families kunnen verhoudingen nog wel eens gevoelig liggen…

Al met al neem ik voor de herdenkingsbijeenkomst kopzorgen weg en praktisch werk uit handen. Hoeveel werk, dat is aan de nabestaanden.

Hoe? Bij het gesprek luister ik goed naar wat de familie vertelt over de overledene en noteer het. Hier maak ik een levens- of karakterbeschrijving van, al naar gelang wat men wil. Soms zijn er nog documenten van de overledene die ik kan gebruiken, zoals een eigen levensbeschrijving.

foto Hester

De tekst schrijf ik helemaal uit en mail ik naar de familie. Ze mogen er alles aan veranderen, in de praktijk blijkt dat niet nodig. Ik weet de juiste toon te treffen en anekdotes op passende wijze naar voren te brengen. Ik houd ervan als er wat milde humor in mag. Uiteraard is het een droevige gelegenheid, dat staat voorop, maar het hoeft geen keurslijf te worden van plechtigheid. Welke balans we daarin vinden heeft te maken met wie de overledene was. Aan die persoon doen we recht!

Daarom! Luisteren, schrijven, spreken in het openbaar en het geheel overzien, dat is wat ik doe. Eventueel kan ik zorgen voor derden die kunnen bijdragen zoals muzikanten en vormgevers (een powerpoint van foto’s).

Het draait allemaal om een bijeenkomst, waarin alles op zijn plek valt.