2022 / 2023
Samen vormen zeven tweedaagsen, die we live met elkaar doen, het jaartraject ‘Levenskunst’.
Voor de vijfde keer start het traject in september 2022. Ik doe dit samen met collega Helmie Willems.
Waarschijnlijk is het STAP-budget hiervoor in te zetten. Daar krijgen we in de zomerperiode helderheid over.
Uniek aan ons traject zijn de duidelijke thema’s per blok. Het is een reis, de diepte in, en we komen ook weer boven ;)! In alle live thematweedaagsen heb je Helmie en mij wisselend als trainer, niet samen. Je ervaart dus twee trainingsstijlen. Er zal soms een link met creatieve werkvormen zijn. Helmie en ik hebben als overeenkomst onze professionele creatieve achtergrond. Zeven tweedaagsen met elk een eigen thema, elke maand een, waardoor je in een jaar een verdiepende reis maakt, waarin je je zelfkennis en vaardigheden vergroot om beter met jezelf , anderen en lastige situaties om te gaan. Tussendoor krijg je elke maand een opdracht met een of meer buddy’s zelf aan te werken. Ook krijg je tips voor inspirerend leesvoer. We sluiten het traject af met een reflectiedag. Na een jaar heeft de Verbindende Communicatie een blijvende transformatie bewerkstelligd, waardoor je meer rust en ruimte in je leven hebt.
Voorwaarde deelname:
We werken in dit traject met mensen die de basis van de Verbindende Communicatie voldoende kennen: dat houdt in minimaal een basistraining, bij voorkeur ook een oefengroep, en een verdiepingstraining. Deze kan je ook bij andere trainers hebben gedaan, bij voorkeur gecertificeerde trainers.
“Het was relatief veel oefenen, dat vond ik ideaal. Soms verliest men zich in allerlei wijze theorieën, terwijl het gaat om het ervaren. (…) Ik heb veel van en met de anderen geleerd.“ N. R. Arnhem, april 2019
Oriënteren
Je kunt altijd direct opnemen als je wilt overleggen, of vragen hebt: hestermacrander@gmail.com of 06 533 754 23
Voor mensen die meer willen weten over het traject en ons willen leren kennen:
Zaterdag 11 juni is er een oriëntatiedag, kosten 50,– Geef je op via onderstaand formulier.
Of de gratis online info-avond op donderdag 16 juni om 20:00 uur. Aanmelden via onderstaand formulier, dan stuur ik je de Zoomlink
Download hier de brochure voor het jaartraject.
Live: De Tweedaagsen, de thema’s
September 16 & 17: Ontwapenen. Empathie voor jezelf en de ander
Zelfzorg staat voorop: eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten om er daarna ook voor de ander te kunnen zijn. Daar denken we niet zo snel aan, want we zijn in onze cultuur doorgaans zo opgevoed dat we niet onszelf voorop mogen zetten.. Of we zijn gewend dat we hard moeten vechten als we iets willen bereiken.
Tijdens de tweedaagse ‘Ontwapenen’ ga je meer van jezelf ontdekken door contact te maken met oordelen, gevoelens en de dieperliggende behoeften, met wat jou drijft in het leven. Hierdoor kun je meer van jouw potentieel benutten. Daarnaast oefen je ook om naar de ander te luisteren en die te helpen meer verbinding met zichzelf te maken.
Oktober 14 & 15: Fight, Flight, Freeze, or… Face! Omgaan met triggerreacties.
Herken primaire reacties op ongewenste prikkels! Heb je de neiging te vechten, te vluchten, of te bevriezen? Hoe nuttig is deze reflex, helpt het jou te krijgen wat je nodig hebt? Doorgaans niet. Meestal lijden we aan deze niet-effectieve reacties. Als je in een ‘triggerreactie’ geschoten bent -je wordt boos, of je sluit je af – dan voelen we vaak schaamte en / of schuld. We kijken wat de behoeftes zijn onder deze reacties, maar vooral ontdekken we wat er nodig is om op een andere manier te kunnen reageren op voor jou onaangename prikkels. Dit geeft meer rust, ruimte en ontspanning in je leven.
November 18 & 19: Gelijk hebben of gelukkig zijn? Over boosheid, schaamte en schuld.
Omgaan met de buitenwereld vanuit autonomie en authenticiteit! Culturele normen en waarden zijn in ons als individu geïnternaliseerd. Ongelijkwaardige machtssystemen creëren boosheid, hoge eisen creëren schuld en schaamte. Dit kan leiden tot depressiviteit, tot het gevoel niet te kunnen voldoen. In deze tweedaagse kijken we naar hoe je beïnvloed bent hierdoor, welk effect dit op jouw leven heeft. Het streven is keuze te zien in hoe je daarmee om kan en wil gaan.
Boosheid bevat kracht en schoonheid bijvoorbeeld, het is een natuurlijk emotie. We onderzoeken hoe jouw boosheid in relatie staat tot je oordelen. Ook krijg je handvatten bij het omgaan met de boosheid die naar jou toekomt van anderen.
Hoe leven schuld, schaamte, depressie bij jou: welke verborgen boodschappen zitten in die verlammende gevoelens? Belangrijke behoeften gaan we versterken, zodat je meer kracht ervaart.
(December 17: Deze dag zit niet in het traject Levenskunst, maar is wel als losse dag mee te doen, zodat je ook in december iets doet. Extra dag over het thema dankbaarheid, het belang van rouwen om te kunnen vieren. Het trainen van je ‘dankbaarheidsspier’ en het symbolisch bedanken van mensen die iets voor jou betekent hebben, inclusief jezelf.)
Januari 13 & 14: Superwomen en Spidermen! Transformeren van kernovertuigingen.
De moed vinden om anders te zijn en het anders te doen! Word jij in je handelen geblokkeerd door halfbewuste gedachten die onzeker maken? Zoals: ‘Ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet knap genoeg, niet …. genoeg.’ Ingesleten gedachten, ofwel overtuigingen, houden je klein, of maken dat je vastzit in knellende gedragspatronen. Deze gedachten zijn in je jeugd ontstaan en hebben een ontstaansreden. Dit onderzoeken we in de training om er helderheid op te krijgen: het diende een doel! Vervolgens gaan we deze tegenwerkende kernovertuigingen transformeren. Losser komen van deze negatieve kernovertuigingen is het pad naar autonomie, authenticiteit en zelf-expressie versterken.
Februari 10 & 11: Schatgraven. Creativiteit & Zelfexpressie.
Jezelf uitdrukken is een groot verlangen van mensen, evenals ‘jezelf zijn’. En jezelf, dat ben je natuurlijk al. In wezen gaat jezelf zijn over dat we met meer ontspanning en acceptatie kunnen zijn met wat er allemaal in ons omgaat en op ons afkomt. In deze tweedaagse maak je op een andere manier contact met wat er in je leeft. En alles mag er zijn, want doet ertoe. Soms vinden we het niet in de dagelijkse woorden en helpen creatieve middelen om op onderzoek te gaan en nieuwe ervaringen en inzichten op te doen. We werken deze tweedaagse met middelen als beelden, schrijven, kleur, beweging en spel om te ontdekken. Misschien kom je daar ook je innerlijke criticus weer tegen, ook die krijgt een plek.
Maart 10 & 11: Win-Win. Op Verbindende Communicatie-wijze onderhandelen.
Waar gaan we op vakantie? Dat kan al een onderwerp zijn dat strijd oproept. Waar komt die strijd vandaan en vooral: hoe kunnen we dat anders doen? Ieders behoefte doet ertoe!
Komen tot creatieve oplossingen, waarin beiden ‘winnen’. Ook: hoe kunnen functioneringsgesprekken waardevolle uitwisselingen worden in plaats van akelige beoordelingen?
In deze tweedaagse gaat het om het besef van wat gelijkwaardigheid is en hoe je in gelijkwaardigheid kan gaan staan. Ook leer je hoe je met je eigen gedrag de ander uitnodigt in gelijkwaardigheid te komen.
Hoe kan je feedback op een Verbindende Communicatie-wijze geven? Een tweedaagse die je handvatten geeft voor allerlei situaties met anderen.
April 14 & 15: Bruggenbouwen. Verbinding creëren.
Inmiddels ben je vaardig met het gebruiken van de handvatten van Verbindende Communicatie in allerlei situaties. Deze zetten we nu in, om bij conflicten en het nemen van besluiten jezelf of anderen te ondersteunen. Als het gaat om besluiten nemen zijn we gewend te werken op basis van het democratisch model: de meeste stemmen gelden. Maar als er winnaars zijn, betekent dit dat er ook altijd verliezers zijn en verliezers zullen energie onttrekken aan het genomen besluit. Dit kan ook anders. Je leert manieren om zoveel mogelijk iedereen te betrekken, want ieders stem doet ertoe en kan een toevoeging zijn in plaats van een last. Je gaat tevens jouw Verbindende Communicatie-vaardigheden inzetten om constructief bij te dragen aan conflicten, om met behulp van empathie mensen tot verbinding te brengen. Je leert de basis van mediation op VC-wijze.
Mei 13: Balansdag. Een terugkomdag ter afronding.
Deze dag kijken we terug op je persoonlijke proces en oogsten we waar je inmiddels staat. Wat is er nu anders dan toen je startte? Wat heeft dit proces je gegeven, en wat ook niet? Wat herinner je het meest uit het traject en hoe komt dat? Welke oefeningen hebben het meest bijgedragen aan jouw ontwikkeling?
We gaan ook vooruitkijken naar hoe je hiermee verder wilt en hoe je dat concreet kunt maken.
Kosten:
Het hele traject, bestaande uit zeven tweedaagsen + 1 losse dag, is de prijs van 7,5 tweedaagsen = 15 dagen. Tarieven: Krap bij kas: 1463,– Particulier: 1838,– Zzp: 2813,– Bedrijf: 3938,–
incl btw (btw-vrij), materialen, koffie/thee, excl. lunch.
Maak je gebruik van het ‘individueel keuzebudget’ van de overheid, dan geldt het zzp-tarief. Wil jij een ander bedrag betalen: neem contact op. Zodra het STAP-budget hiervoor gebruikt kan worden, laat ik dat hier weten.
Het traject online, in compacte vorm, nog te doen in 2021
Vijf van deze zeven tweedaagsen bied ik, Hester, in compacte vorm ook online aan op dinsdagavonden om de twee weken van 19:30 – 21:30. Per thema zijn het vier avonden en de vijfde avond kan je gebruiken om met een maatje uit de groep te reflecteren. Daarvoor krijg je dan een opdracht. De compacte vorm houdt in dat we de essentie behandelen, en ongeveer de helft van de oefeningen kunnen doen. De ‘dansvloeren’ en de meer persoonlijke transformatie-oefeningen zitten hier niet in. Wel veel persoonlijke reflectie met elkaar.
Je kan kiezen voor een of meer van deze thema’s.
Van onderstaande kan je nog meedoen aan de thema’s waar data achter staan.
1. Face, Omgaan met triggers.
2. Gelijk of Gelukkig, boosheid, schaamte en schuld.
3. Superwoman & Spiderman, kernovertuigingen transformeren.
4. Schatgraven, creativiteit en zelfexpressie. 8, 22 maart, 5, 19 april, 26-4 reflectie
5. Win-win, verbindend onderhandelen. 17, 31 mei, 14, 28 juni 5-7 reflectie
Kosten:
Per blok van vier avonden + reflectie-opdracht:
Krap bij kas: 75,— Particulier: 95,— zzp, of eigen trainingsbudget binnen een bedrijf: 125,— Bedrijf: 175,—
Voor het totale traject:
Krap bij kas: 375,– Particulier: 475,–, zzp of eigen trainingsbudget binnen een bedrijf: 600,– Bedrijf: 875,–
Ik houd helaas geen rekening met de herfst- en voorjaarsvakantie. Dat is in Nederland weer anders dan in Vlaanderen. En dan hebben we in Nederland ook nog eens Noord / Midden / Zuid... Niet te doen qua planning! Het is online, dus je kan vanuit elke hotelkamer ’s avonds meedoen, zolang je maar wifi hebt!