In deze trainersopleiding ‘De Broedplaats’, waarvan je ook losse blokken kan doen, word je opgeleid tot trainer in het domein van de Persoonlijke Ontwikkeling. Denk aan: Verbindende Communicatie, feedback-training, persoonlijke effectiviteit, interpersoonlijke communicatie, inclusie en diversiteit, agressietraining, conflicthantering, gespreksvaardigheden, coachingsvaardigheden en meer. Afhankelijk van jouw achtergrond, en in welke wereld jij wil functioneren, bepaal jij welke trainingen jij wil gaan ontwikkelen. De Verbindende Communicatie is daarbij onze gedeelde ‘ondergrond’, omdat dit zo’n heldere en universele methode is.
In oktober 2024 is de nieuwe leergang gestart. Het is mogelijk om in te schrijven voor losse tweedaagsen. Het is voor iedereen die een basistraining in Verbindende Communicatie, Basis I en II bij mij, of een meerdaagse training bij een ander instituut.
Wil je je erop oriënteren of dit iets voor je is en welke vorm jou past? Je kunt persoonlijk contact opnemen.
Train de Trainer Traject oktober 2024 t/m april 2025
- Zes tweedaagsen: op donderdagen en vrijdagen
- Je kunt er ook losse blokken uit kiezen, thema’s die voor jou interessant zijn
- Van 10:00 – 17:00 in de studio van Hester in Arnhem.
- Tussentijds is er intervisie en maak je wat opdrachten.
- Je kunt hier de brochure inzien en eventueel downloaden.
- Gratis informatie-avond over De Broedplaats voor seizoen ’25/’26 is op 19 juni 2025. Geef je op via de knop hieronder.
Doel
In deze opleiding word je opgeleid tot trainer in het domein van de Persoonlijke Ontwikkeling, die voor een groep durft te staan en het proces op een veilige en plezierige manier kan bepalen. Je wordt dus ook didactisch en pedagogisch geschoold.
Je wil trainer worden op het gebied van Persoonlijke Ontwikkeling. Dan wil je dus:
- Mensen nieuwe vaardigheden leren;
- Nieuwe handvatten geven;
- (Zelf)bewustzijn ontwikkelen;
- Zelfreflectie bevorderen;
- Transformatie in emotie en gedrag bewerkstelligen;
- Communicatieskills verbeteren
- Samenwerking bevorderen
- Dynamieken doorzien en kunnen beïnvloeden
- En dit alles aan mensen leren
Dit traject staat op twee benen:
- Effectief trainerschap: Het gaat om vaardigheden die bij trainerschap komen kijken, we willen ‘stevige’ en tegelijkertijd flexibele trainers opleiden. Je doet meer kennis en vaardigheden op. Persoonlijke ontwikkeling als trainer, ontwikkeling als pedagoog (hoe creëer ik een veilig leerklimaat) en als didacticus (hoe zorg ik ervoor dat mensen ook echt leren).
- Een persoonlijk ontwikkeltraject: Door middel van de Verbindende Communicatie kom je op antwoorden op vragen als: wat heb jij persoonlijk nodig om een effectief trainer te zijn? Ook jijzelf doorgaat een transformatieproces in dit traject.
Voor wie?
- Voor ieder die een basis in Verbindende Communicatie heeft (zie basistrainingen) en die een achtergrond heeft, waarin persoonlijke ontwikkeling een rol speelt (psychologie, theater, onderwijs, etc.) en zich hier verder in wil ontwikkelen, persoonlijk en als trainer. Het kan een mooi vervolg zijn als je een jaartraject Verbindende Communicatie hebt gedaan.
- De basistraining, de minimale vereiste om mee te doen met de Broedplaats, kun je het hele jaar doen, bij meerdere trainers, bij Hester elke maand, ook bied zij de training online aan.
- Let op: Deze opleiding maakt je geen ‘gecertificeerd trainer in de Geweldloze / Verbindende Communicatie’. Het is een mogelijke opstap daartoe. Gecertificeerd trainerschap in de GC / VC wordt gedaan vanuit de CNVC, en is een lang traject van drie tot vijf jaar…! Daarin gaat het erom het gedachtengoed van de Geweldloze Communicatie je helemaal eigen te maken en om te vormen in trainingen. Deze Broedplaats richt zich op een breder trainerschap in het algemene domein van de Persoonlijke Ontwikkeling.
Data en inhoud in het kort
Een basistraining gedaan hebben is vereist om deel te kunnen nemen aan het jaartraject. Dan hebben we namelijk allemaal dezelfde basis. Je kunt ook bij een andere trainer een basistraining gedaan hebben.
1: Wie ben jij en wil jij zijn als trainer?
Kennismaken met elkaar en met jezelf als trainer. Wat is je bagage en wat zijn je doelen? Alles rondom feedback en het ontdekken van de vier pijlers qua competenties als trainer.
2: De trainer als leidinggevende persoonlijkheid
Het gaat in deze training om leidinggevende competenties trainer: presentatievaardigheden, de trainer als ‘gastheer / gastvrouw’ en als ‘presentator’. Kortom: de leiding over het proces kunnen en durven nemen.
3: Veiligheid voorop, de verbindende trainer
Het gaat in deze training om persoonlijke en pedagogische vaardigheden, zoals zelfbewustzijn, zelfbeheersing, empathie en luistervaardigheden, conflict-oplossend vermogen. Kortom: de communicatie in en rond de les / training, reflectief vermogen.
4: De didactisch flexibele trainer
Het gaat in deze training om didactische competenties, zoals ‘activerende didactiek’ , mensen op een gemotiveerde wijze zelf-ontdekkend laten leren, les- en trainingsontwerpen maken, zorgen voor motiverende opdrachten: een autonoom trainer kunnen zijn.
5: Jouw authenticiteit als trainer
Zet de training naar jouw hand en geef het jouw stijl. We gaan bestaande oefeningen uitbreiden op jouw manier en nieuwe oefeningen ontwerpen naar jouw doelen en in jouw stijl. Ook: voor diverse doelgroepen trainingen kunnen ontwerpen.
6: De praktijk: Trainingen geven en feedback verwerken
Leren van en met elkaar. De praktijk! Ontwikkel en faciliteer een training voor je eigen doelgroep, presenteer tijdens deze tweedaagse jouw training aan de groep door het delen van een opname of een verslag ervan en deel jouw trainingsopzet. Actief vragen om feedback. Stel je doelen helder voor de nabije en de verdere toekomst.
Training | Data |
---|---|
Blok 1: Wie ben jij en wil jij zijn als trainer? | 17 en 18 oktober |
Blok 2: De trainer als leidinggevende persoonlijkheid | 14 en 15 november 2024 |
Blok 3: Veiligheid voorop, de verbindende trainer | 12 en 13 december 2024 |
Blok 4: De didactisch flexibele trainer | 23 & 24 januari |
Blok 5: Jouw authenticiteit als trainer | 13 en 14 februari |
Blok 6: De praktijk: Trainingen geven en feedback verwerken | 3 en 4 april |
Tijdsinvestering
- Per blok 12 uur (minus de pauzes 6 uur per dag)
- Tussentijds: intervisie, leeswerk, voorbereidend werk.
- Schatting per blok: 8 uur.
- Werken aan proeve van bekwaamheid:
- Schatting 12 uur
- In totaal 6 blokken, dus 12 dagen
Totaal circa 200 uur (je bepaalt dit zelf, meer of minder kan dus).
De trainers
Hester Macrander komt uit het theater en is gecertificeerd trainer in Verbindende / Geweldloze Communicatie. Ze geeft workshops, lessen en trainingen. In Arnhem heeft ze een eigen trainingsstudio.
Eva Maria Schneijderberg komt uit het onderwijs en is ook gecertificeerd trainer in Verbindende / Geweldloze Communicatie. Zij geeft ook allerlei trainingen en is verbonden aan trainingsbureau Ai-opener in Rotterdam.
Kosten
De kosten zijn wat hoger dan mijn andere trainingen, omdat we met twee trainers werken. Je krijgt dus meer begeleiding. Als je het hele traject doet, krijg je mijn boek erbij: Verbindend communiceren, hoe dan? Als je alleen een losse tweedaagse doet en je hebt het boek, krijg je het voorbereidend materiaal gemaild.
Kosten zijn vrijgesteld van btw. Het is inclusief versnaperingen, zaalhuur, materialen, exclusief lunches.
Neem contact op als de kosten te hoog zijn voor je en geef aan wat je me een blij hart kunt betalen.
Voor het hele traject 2024 / 2025
Krap bij kas: 2400,–
Particulier: €2780,-
ZZP of opleidingsbudget: €3750,–
Bedrijf: 4980,–
Voor losse tweedaagsen in 2024 / 2025
Krap bij kas: 350,–
Particulier: 450,–
ZZP of opleidingsbudget: 550,–
Bedrijf: 800,–
* Voor bedrijven en organisaties is opleiding een aftrekpost. Je kunt een bijdrage voor scholing vragen bij je werkgever. Soms is dit wettelijk verplicht in de CAO.
* Je kunt inschrijven en betalen via onderstaand formulier.
* Wil je in termijnen betalen, neem dan contact op, dan word een factuur gestuurd.
Locatie
We werken in de studio van Hester Macrander, Sperwerstraat 97, in Arnhem.
Er is een goede Stay Okay in de buurt en er zijn ook AirB&B-mogelijkheden. Je krijgt tips hiervoor.
Accreditatie
Certificaat en certificering
Je ontvangt een certificaat voor het hele traject. Aangezien wij gecertificeerde trainers zijn in de Verbindende Communicatie tellen deze uren als je daarin door wil. Met 100 gevolgde trainingsuren en een basispraktijk als trainer kan je lid worden van de ‘Geweldloze Communicatiekring’, de vakgroep van trainers op dit gebied. Met 60 gevolgde trainersuren kun je al deelnemen aan het certificeringstraject voor trainer Verbindende / Geweldloze Communicatie.
Deze opleiding is getoetst door de NOBTRA (branche-organisatie voor trainend Nederland) en gecertificeerd. Hierdoor kan je NOBTRA-trainer worden en je aansluiten bij deze vakgroep van trainers. Uit het rapport van de NOBTRA, april 2022: “Na een uitgebreide beoordeling en een mondelinge verdediging, zien we een opleiding die met een eigen concept vanuit verbindende communicatie stevige trainers opleidt die zich persoonlijk, pedagogisch en didactisch ontwikkelen.”
Je kunt je ook aansluiten bij de Geweldloze Communicatiekring, vakgroep van trainers in de Verbindende Communicatie, mits dat jouw doel wordt.
Aanmelden: Je kunt je aanmelden en betalen via onderstaande knop.
Wil je in termijnen betalen, dan moet je je aanmelden via ‘contact’, dan sturen wij je een factuur.