Je gebit laat je halfjaarlijks (minimaal jaarlijks) controleren, je auto krijgt een zomercheck / wintercheck / kleine beurt / af en toe een grote beurt + een jaarlijkse APK, het houtwerk van je huis laat je (of je huisbaas) eens in de circa zes jaar schilderen, maar je relatie moet vanzelf goed gaan… Dat is namelijk ons romantisch ideaal: een goede relatie eindigt vanzelf in ‘ze leefden nog en gelukkig.’ En zo niet, dan is de relatie dus niet goed.
De romantische verwachting maakt dat je het bijna niet over je relatie màg hebben, dat betekent namelijk al dat het eigenlijk niet goed is. En zo raakt er steeds meer onder het vloerkleed verborgen, totdat je struikelt over de bobbels. Een jaarlijkse Relatie Check-Up met mij als onafhankelijke derde, die de lastige kwesties onder het vloerkleed vandaan haalt, zorgt ervoor dat beiden elkaar gaan horen en zien.
Praten over relatiezaken is lastig, omdat het zo verweven is met wie we zijn in ons meest kwetsbare staat. Ook raken we in relaties dikwijls verstrikt in elkaar. Wie wilde nou wat en waarom ook alweer? Dus zijn velen meesters in het vermijden van schijnbaar onontwarbare moeilijkheden en zo wordt de liefdesrelatie helaas steeds oppervlakkiger. Ik kan als onafhankelijke derde knopen uit elkaar te trekken. Ieder weer zijn eigen portie op het eigen bordje, nieuwsgierig naar elkaar, ondersteunend, maar niet overnemend.
Je bent niet voor niks verliefd op elkaar geworden, je bent gaan samenwonen, hebt wellicht kinderen gekregen… Het is echt de moeite waard om jaarlijks even echt stil te staan bij hoe het gaat, voordat je uit elkaar groeit. Ik geef deze Check-Ups vanuit mijn achtergrond als gecertificeerd trainer in Verbindende Communicatie.
De Verbindende Communicatie geeft handvatten in het proces om de relatie onder de loupe te leggen. Hoe hebben beiden (niet) geleerd conflicten op te lossen? Hoe grijpt dat bij jullie in elkaar, of gaat het juist langs elkaar? Wat is jullie interactie-patroon: is de een de initiatiefnemer en de ander de volger? Is dat ook wat jullie willen? Welke terugkerende irritaties zijn er? Wat zit daaronder en hoe kan je die oplossen? Hoe staat het met jullie behoefte aan enerzijds verbondenheid en anderzijds vrijheid? Welke wezenlijke behoeften vervult de relatie en welke mogelijk niet? Hoe kan je voor die onvervulde behoeftes verantwoordelijkheid nemen zonder de relatie te verbreken? En wat er verder speelt.
Soms zeggen mensen: ‘We zijn uitgekeken op elkaar’, dan denk ik: dan kijken jullie niet goed genoeg, want ieder mens is eindeloos interessant! In de Relatie Check-Up zorg ik voor emotionele veiligheid, waardoor er openheid mogelijk is en zo zie je de ander weer in al diens menselijke kwetsbaarheid en rijkdom.
Ik geloof dat mensen meestal te snel uit elkaar gaan, omdat ze niet weten hoe ze problemen aan kunnen pakken. Uit elkaar gaan lijkt dan de enige optie om weer uit de moeilijkheden te komen. Wees dat voor. Zie moeilijkheden als waardevolle leerpunten, dan wordt de relatie een leerweg, die nooit verveelt, integendeel! Maak een Relatie Check-Up onderdeel van je normale leven, net als je auto-onderhoud. Beide checks schelen onnodige ongelukken met hoge kosten en veel leed…
Info klik hier: Relatie Check-Up, drie gesprekken van 1,5 uur desgewenst aan huis.